Почнемо з параметрів оцінки дизайну сайту, які найбільше впливають на його ефективність. На наш погляд, вони виглядають приблизно так:

Технологічність

Дуже проста вимога,яку ,проте, часто ігнорують дизайнери. Всього-на-всього, сайт повинен швидко завантажуватися і коректно працювати у всіх версіях всіх браузерів при будь-якому кодуванні. Тексти сайту повинні легко редагуватися, тому їх небажано ховати в java-скрипти і flash. В цьому випадку, хороша технологічність означає менше графіки (Вашу красу просто не побачать), менше «наворотів» (направте свого "дизайнерського генія" в сторону front line банерів).

Функціональність

Звичайно, сайт повинен бути зручним для навігації. Дизайн сайту  (web design) залежить від типу Вашої сторінки:

  • Корпоративний сайт: не забудьте про головний навігатор – телефон офісу. Він повинен бути помітний і розміщений на всіх сторінках сайту. 
  • Навігаційний рядок корисний для сайту зі структурою більше 4 рівнів. 
  • Для сайту, який має до 5 основних розділів зручніше використовувати верхнє горизонтальне меню, якщо розділів в перспективі більше – вертикальне зліва.

  Почнемо з простого – шрифти. У більшої частини відвідувачів проблеми з зором. Само собою зрозуміло, що шрифти повинні добре читатися (достатнього розміру, чіткі, на контрастному фоні). 

Оригінальність

Можливість безкоштовно копіювати і комбінувати картинки негативно вплинула на роботу web-дизайнерів. Вони забули про ручну графіку і ексклюзивні фотоматеріали. А без хороших малюнків створити оригінальний дизайн практично неможливо. Вийде більш або менш вдала комбінація чужих картинок, які повторюються на інших сайтах. Тому для створення дійсно оригінального дизайну сайту, насамперед,  варто подумати про початкові заготовки даних.

Зверніть увагу: оригінальних картинок теж повинно бути небагато.

Хороший дизайн є не розкішшю, а необхідністю.  З кожним днем кількість веб-сайтів збільшується.  Загальний рівень дизайнерської грамотності постійно підвищується, а отже, вимоги до сучасного дизайну все вищі. 

 Функції дизайну: 

  • привертати увагу; 
  • ефектно виділятися з-поміж інших; 
  • донести інформацію в повному обсязі.

Гарний дизайн не дозволить Вашому повідомленню загубитися серед мільйонів інших.  Щоб бути конкурентоспроможним, важливо не залишитися непоміченим. 

Переглядаючи сторінки найбільш популярних сайтів, нескладно виявити їх загальні особливості. Важливо зрозуміти, чим вони привертають увагу відвідувачів,  які використовують кольорові гами, шрифти, піктограми, графіку, як позначають свої сторінки. Хороший дизайн повинен допомогти Вашому сайту врізатися в пам’ять користувача, в майбутньому, Вашого можливого  клієнта. Наприклад, про «Макдональдс» можна дізнатися за кілька сот метрів.  Те ж саме можна сказати про заправки «Лукойл».  Очевидно, що така оригінальність приносить чималі прибутки цим фірмам.  То чому б і в Вашому випадку не використовувати цей метод?

Інтерфейс повинен бути однаковим на всіх сторінках сайту.  По-перше, це дозволить відвідувачам без особливих зусиль знаходити потрібну їм інформацію, а по-друге, однаково укладені сторінки будуть сприйматися як «добрі знайомі».  Як відомо, будь-яка людина віддає перевагу знайомому перед незнайомим.  Пізнаваність сайту в кінцевому підсумку стане важливим аргументом у боротьбі з конкурентами за залучення нових потенційних клієнтів.